Sunday, December 6, 2009

ESQ 165 Training altenatif baharuBaru-baru ini hangat diperkatakan tentang Biro Tata Negara (BTN) yang merupakan proksi kepada pihak pemerintah ekoran kerajaan negeri Selangor yang tidak membenarkan kakitangan kerajaan negeri serta pelajar IPT mengikuti kursus tersebut.

Mungkin ada relevennya dengan tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri Selangor dan mungkin tidak. Kerajaan negeri Pulau Pinang juga menuruti jejak langkah Selangor. Namun usul itu telah ditolak sewaktu Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) berlangsung.

BTN merupakan suatu kursus yang dianjurkan oleh kerajaan pusat yang menekankan aspek semangat patrotisme terhadap negara tercinta. Mereka yang berkerja dan berkhidmat bersama agensi kerajaan akan melalui program BTN ini. Mahasiswa juga tidak terlepas daripada mengikuti kursus ini.

Kebelakangan ini, terdapat beberapa pihak yang membuka mulut dan menyatakan bahawa BTN telah digunakan oleh pemerintah bagi mengekalkan kuasa Barisan Nasional menguasai kerajaan pusat. Isu ini tercetus apabila Selangor dengan lantangnya menolak pendekatan BTN yang dikatakan sebagai proksi kerajaan.

TUJUAN MURNI

Untuk mencapaikan sesebuah Negara yang makmur dan harmoni, seharusnya perlu ada suatu program yang mendidik warga Negara cinta akan tanah airnya. Pada hemat saya, BTN adalah program dan modul yang mengajak rakyat ke arah mewujudkan keamanan Negara. Sekarang mungkin sudah tersasar dari matlamat asal.

Responsif pihak kementerian untuk mengkaji semula modul BTN amatlah bernas sekali. Sebelum ini, mungkin pendekatan modul yang digunapakai menjurus ke arah mengekalkan kuasa politik tertentu. Dengan penilaian semula modul tersebut, ianya akan meningkat produktiviti keluaran peserta yang mengikuti program itu supaya menjadi warga Negara yang penuh integriti.

ESQ 165

Bukan mudah untuk mencetak manusia bagi melahirkan masyarakat harmonis. Tidak cukup hanya mendoktrinkan pemikiran rakyat tanpa mendidik hati manusia agar mengabdikan diri pada Ilahi. Ianya penting kerana dengan gerakan hati, manusia boleh bertukar dari watak baik ke watak buruk dalam perlakuan kehidupannya.

Modul ESQ 165 yang diperkenalkan oleh Dr. Ary Ginanjar Agustian adalah pendekatan moden yang mengajak manusia mengenal diri sendiri dan sang pencipta. Penyampaian yang juga menggunakan teknologi seperti sound system canggih dan tiga atau lebih skrin besar menarik minat para peserta.

Trainer yang mengendalikan sesuatu training menyentuh kebesaran Allah swt dengan memaparkan ayat-ayat al-Quran dan hadith serta didatangkan juga fakta-fakta sains kajian manusia. Apabila manusia kenal diri sendiri, secara tidak langsung ianya akan memberi kesan pada semua pihak. Dia berusaha menjadi anak yang taat kepada ibubapa, pelajar yang berjaya, pekerja yang rajin dan warga negara yang bertanggungjawab.

Kerajaan Malaysia boleh memeteraikan perjanjian bersama dengan ESQ Training agar seluruh rakyat juga melalui bengkel tersebut. Penelitian semula modul BTN boleh bekerjasama dengan pihak ESQ atau ESQ mengantikan terus tempat BTN dalam membina rangka modul cinta akan Negara dan sekaligus cinta kepada Ilahi.

2 comments:

 1. Menarik juga.

  Kalau kat selangor ada SPIES. Kat kerajaan persekutuan ada ESQ.

  Baik untuk semua.

  Jadikan seluruh rakyat Malaysia rasa diri bertuhan.

  Memang menarik. Baleh dicadangkan. Buatlah kenyataan media. Bagi kat UPSIkini.

  Mana tau dapat respon baik.

  ReplyDelete
 2. Assalamu'alaikum...

  Buat julung kalinya dibawakan ke Malaysia !

  ESQ Parenting Seminar
  "Better Parenting for a Better World"

  Pada 10/10/10 (Ahad)
  di SACC, Shah Alam
  akan dibawakan khas oleh Pengasas Model ESQ, Dr.(H.C.) Ary Ginanjar Agustian..
  (Penerima pelbagai anugerah dalam bidang pembangunan dan pembentukan karakter)

  Harga : RM740
  Promosi : RM1180 utk suami&isteri (2 org) - terhad hanya untuk pasangan sahaja
  Untuk : Ibu, bapa, bakal ibu, bakal bapa, pendidik dan mereka yang berumur 18 tahun keatas dan yang ingin mengenali dan mengeluarkan potensi fitrah manusia yang luar biasa.

  Apa yang akan anda dapati dari seminar ini ialah :

  (i.) Fahami peranan & tanggungjawab sebenar sebagai ibubapa yang menjadi faktor utama pembentukan dan perkembangan personaliti anak.
  (ii.) Ketahui bagaimana cara untuk mendorong kecemerlangan karakter & potensi diri anak yang mungkin selama ini tanpa disedari kita telah menghalang anugerah Yang Maha Esa ini pada mereka.
  (iii.) Pendidikan anak tidak cukup hanya sekadar intelektual, maka singkaplah bagaimana cara untuk mencemerlangkan sumber emosi dan spiritual anak
  (iv.) Penyatuan perbezaan pasangan dalam mendidik anak.

  ''Berikan yang terbaik buat permata hati.. Ibubapa cemerlang dambaan setiap insan''

  Untuk pendaftaran dan informasi lebih lanjut tentang training ESQ, sila hubungi ESQ di talian: (03) 7728 1650 / 7725 1651,

  Terima kasih.

  Wassalam..

  ReplyDelete